Jak poznat webosaura, aneb můj web by potřeboval modernizaci

Web a webové stránky
UX Design
< | 5 minut čtení | Pavel />
webosaurus title image
Představte si, že navštívíte webovou stránku, která vypadá, jako by uvízla v minulém desetiletí. Nepřehledné rozložení, zastaralé fonty, pomalé načítání a žádná optimalizace pro mobilní zařízení. Takový web nejen odrazuje návštěvníky, ale také ztrácí svou konkurenční výhodu. Možná se právě teď díváte na svůj vlastní web a přemýšlíte, jestli není čas na změnu. Pokud ano, jste na správném místě. V tomto článku vám ukážeme, jak poznat webosaura – web, který zoufale volá po modernizaci, a nabídneme vám konkrétní kroky, jak váš web přenést do 21. století a zajistit, že bude lákat návštěvníky, místo aby je odrazoval.

V dnešním digitálním světě je mít moderní a funkční webovou stránku klíčové pro úspěch. Přesto mnoho webů trpí zastaralým designem a technologií, což může negativně ovlivnit jejich návštěvnost a celkový výkon. V tomto článku se podíváme na to, jak poznat, že váš web potřebuje modernizaci, a jaké kroky můžete podniknout, abyste ho oživili.

Co je webosaurus?

Webosaurus je námi vymyšlený termín pro webovou stránku, která je zastaralá a nevyhovuje současným standardům. Může mít zastaralý design, nepřizpůsobivý layout, pomalé načítání a mnoho dalších nedostatků, které odrazují návštěvníky.

Zastaralý design

Prvním znakem webosaura je zastaralý design. Pokud váš web vypadá jako z doby před deseti lety, je čas na změnu. Znaky zastaralého designu zahrnují:

  • Nepřehledné rozložení
  • Staré fonty, jako jsou Times New Roman, Comic Sans nebo Arial, které byly populární v 90. letech a na počátku 2000. let.
  • Malé nebo nekvalitní obrázky
  • Nevhodná barevná schémata, jako jsou kombinace příliš světlých nebo příliš tmavých barev, které nejsou kontrastní, nebo používání zastaralých barev jako například neonových odstínů, které byly populární v 90. letech.

Nefunkční a zastaralé technologie

Dalším problémem mohou být zastaralé technologie. Používání technologií jako:

  • Flash, který byl oficiálně ukončen v roce 2020.
  • HTML 4.01, které bylo nahrazeno HTML5 v roce 2014.
  • CSS2, nahrazené CSS3 v roce 1999.
  • JQuery Mobile, které bylo populární v roce 2010, ale nyní je nahrazeno modernějšími frameworky jako React nebo Vue.js.
  • Table-based layouty (používání tabulek pro rozvržení stránky), které byly běžné v 90. letech, ale byly nahrazeny CSS grid a flexbox layouty.
  • Framesets, které byly nahrazeny modernějšími technikami pro rozvržení stránek.
  • Appletové technologie jako Java Applets, které byly populární v 90. letech, ale nyní jsou považovány za zastaralé a nahrazeny jinými technologiemi.
  • Silverlight, Microsoftova technologie pro webové aplikace, která byla ukončena v roce 2021.

Nepřizpůsobivý design (responsivita)

V dnešní době je nutností mít web, který se přizpůsobí různým zařízením, jako jsou mobilní telefony a tablety. Pokud váš web není responzivní, ztrácíte potenciální návštěvníky.

Pomalu se načítající stránky

Rychlost načítání stránek je klíčová pro uživatelskou zkušenost a SEO. Pokud se váš web načítá pomalu, může to být způsobeno velkými obrázky, neoptimalizovaným kódem nebo špatným hostingem. Pomalu se načítající stránky mohou odrazovat návštěvníky a snižovat vaše pozice ve vyhledávačích.

Špatná uživatelská zkušenost (UX)

Špatná navigace, složité nebo dlouhé formuláře, nevýrazné výzvy k akci (CTA) a jiné prvky mohou ztěžovat použití webu. Je důležité zajistit, aby váš web byl přehledný a snadno použitelný.

Nekompatibilita s moderními prohlížeči

Zastaralý web může mít problémy s kompatibilitou s novějšími verzemi webových prohlížečů. To může způsobit, že některé prvky webu nebudou fungovat správně nebo se budou zobrazovat chybně.

Absence nebo špatná implementace SEO

Pokud váš web nepoužívá moderní techniky SEO, nebo pokud SEO zcela chybí, může to negativně ovlivnit vaši viditelnost ve vyhledávačích. To může znamenat méně návštěvníků a nižší konverzní poměry.

Bezpečnostní rizika

Zastaralý software a pluginy mohou být zranitelné vůči útokům. Je důležité pravidelně aktualizovat váš web a používané technologie, aby byl chráněn před potenciálními hrozbami.

Doporučení pro modernizaci webu

Pokud jste zjistili, že váš web je webosaurus, je čas na modernizaci. Zde jsou některé tipy:

  • Redesign webu: Zajistěte moderní a přehledný design.
  • Aktualizace technologií: Používejte aktuální verze HTML, CSS a dalších technologií.
  • Zlepšení UX: Ujistěte se, že váš web je přehledný a snadno použitelný.
  • Optimalizace pro mobilní zařízení: Zajistěte responzivní design.
  • Zvýšení rychlosti načítání: Optimalizujte obrázky a kód, zvažte kvalitní hosting.
  • Zlepšení SEO: Implementujte moderní techniky SEO.

Pokud se vám zdá, že váš web potřebuje modernizaci a nejste si jisti, kde začít, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám pomůžeme s analýzou vašeho webu a navrhneme konkrétní kroky pro jeho vylepšení. Společně můžeme přenést váš web do 21. století a zajistit, že bude přitahovat návštěvníky, místo aby je odrazoval.

Příklady úspěšné modernizace

Místo konkrétních čísel můžeme uvést příklady úspěšných redesignů. V naší firmě jsme pracovali na několika projektech modernizace webů. Níže jsou uvedeny některé z nich:

  • Firma Polamont s.r.o: Udělali jsme grafickou studii nového designu, který výrazně zlepší uživatelskou přívětivost webu. Současně jsme navrhli odstranění zastaralých technologii. Redesign počítá i s vylepšením SEO a nové responsivní verze webu.
  • Modernizace webu CoreApp Technologies: Modernizací si prošel i náš vlastní web. V původním webu jsme měli velký problém s rychlostí načítání webu. Tento problém jsme odstranili. Po modernizaci se nám výkon webu zásadně zlepšil. Současně jsme zapracovali na vylepšení SEO.

audit log for coreapp.cz

Tyto příklady ukazují, jak může modernizace webu přinést významné výhody, i když nemáme konkrétní čísla, která by je podpořila.

Závěr

Modernizace webu je klíčová pro udržení konkurenceschopnosti a zajištění pozitivní uživatelské zkušenosti. Zhodnoťte stav svého webu a podnikněte potřebné kroky k jeho vylepšení. Nečekejte, až se z vašeho webu stane webosaurus!

Doufám, že vám tento článek poskytne užitečné informace a inspiraci pro modernizaci vašeho webu. Pokud máte jakékoliv dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat!

Nejnovější články

<Technologie a příběhy klientů />

Globální výpadek systému Windows – Co se stalo a jak tomu předcházet?

Jak poznat webosaura, aneb můj web by potřeboval modernizaci

Proč si Nechat Udělat Web na Míru?